12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Rusya ile S-400 füze savunma sistemi ile ilgili çalışmalarda nihai noktaya gelindiğini açıklayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, buna rağmen her iki ülke tarafından yürütülmesi gereken süreçler bulunduğunu vurguladı.
Milli Savunma Üniversitesi konulu toplantıda basınla biraraya gelen Milli Savunma Bakanı Işık, uzun menzilli füze savunma sistemleri konusunda Rusya’dan S-400’lerin alınması için yürütülen çalışmalar ile bu sistemin alınması halinde NATO’dan gelebilecek tepkileri değerlendirdi.
Türkiye’nin bir füze savunma sistemine ihtiyacı olduğunun açık olduğun belirten Bakan Işık, “Ama NATO üyesi ülkeler Türkiye’ye maliyet etkin bir öneri sunmadı, teknoloji transferi ve ortak üretimi de kabul etmediler. Bu nedenle Türkiye farklı bir arayışa girdi. S400’lerle ilgili çalışmalar nihai noktaya geldi. Ama nihai aşama hemen yarın sabah imzalayalım demek değil. Hem Türkiye hem de Rusya tarafından yürütülmesi gereken süreçler var. Nihai anlaşma noktasında önemli adım atılmış oldu.” diye konuştu.
S-400’leri NATO sistemine entegre edemeyeceklerinin farkında olduklarını vurgulayan Bakan Işık, “Bununla ilgili NATO’dan da bir talebimiz yok. Ama NATO da bu konuda anlayışlı olmak durumundadır. Yani siz hem teknoloji paylaşmayacaksınız, maliyet etkin teklifler ortaya koymayacaksınız. Diğer yandan NATO dışından alamazsınız deme şansınız yok.” ifadelerini kullandı.
Işık, Türkiye’nin nihai hedefinin kendi uzun menzilli hava savunma ve füze sistemini geliştirmek olduğunun altını çizerek, bu konudaki çalışmaların da başlatıldığını belirtti.
Türkiye ilk uzun menzilli füzesini tedarik etmek için yapılan ihale sonucu uzun süre Çin ile müzakerelerde bulunmuş ancak teknoloji transferi konusunda yaşanan pürüzler nedeniyle görüşmeler sözleşme imzalanamadan kesintiye uğramıştı. Türkiye bunun ardından Rusya ile S400 füzelerinin alımı için müzakerelere başlamıştı.