12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Sağlık Bakanlığı, reçeteli ilaçları yakın takibe alırken, riski düşük, güvenilir ilaçları da reçetesiz satışına izin verecek. Böylelikle, düşük dozlu, ağrı kesici gibi ilaçlar hekim reçetesine ihtiyaç duyulmadan eczaneden doğrudan satın alınabilecek. Bakanlık, bu kapsamda yaklaşık 800’e yakın ilacın reçete kapsamından çıkarılmasını planlıyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, yakın dönemde eczanelere sıkı denetimler geleceğini belirterek, reçeteli ilaçların reçetesiz satışına izin verilmeyeceğini söyledi. Bu durumda vatandaşların ağrı kesici gibi hafif dozlu, güvenlikli ilaçları eczaneden satın alma isteklerinin olabileceğini belirten Gürsöz, bu durumu kontrol etmek için risksiz ve güvenlikli ilaçları reçete kapsamından çıkartacaklarını açıkladı. Gürsöz şunları kaydetti:
İLAÇLARIN YÜZDE 99’U REÇETELİ:
Şu an hastanelerde ve piyasada ruhsatlandırılmış 13 bin ilaç bulunuyor. Bunların 5 binin ruhsatı var ama pasif, kullanımı yok. 8 bin ilaç ise hastanelerde ve piyasada aktif olarak kullanılıyor. Bunların neredeyse yüzde 99’u reçeteli ilaç olarak tanımlanıyor. Öksürük şurupları, ağrı kesiciler, alerji ilaçları, büyüme hormonu ve antibiyotikler de bu kapsamda.
İLAÇ SINIFLAMASI YAPILIYOR:
Şu anda teknik çalışmalarını yapıyoruz. Reçetesiz ilaç konusunu firmalar, akademisyenler ve işin uzmanlarıyla görüşüyoruz. Risk-yarar analizi yaptığımız zaman, riskin düşük olduğu güvenli kullanılabilecek ilaçlar olabilir. Örneğin, bir ilacın 100 miligramını doktorun yazması gerekir ama 20 miligramı reçetesiz de alınabilir. Bu bir sınıflama çalışması. Bunların içinden reçetesiz de satılabilen kategorisine alınabilecek olanı bilimsel kurulumuz çalışıyor.
800 İLAÇ REÇETESİZ SATILABİLİR:
Reçetesiz satış yapmanın da cezası var. Biz ‘reçetesiz ilaç sattın’ diye eczacıya yüklenirsek o da der ki, ‘Ağrı kesiciyi de mi reçeteyle satayım’ Hasta da acil durumda bazı ilaçlara reçetesiz ulaşmak istiyor. Ağrı kesici için hekime gitmenize gerek yok. Bir insan çocuğu için ateş düşürücü şurup istediğinde reçete istenirse büyük toplumsal sorunlara yol açılabilir. Biz, ‘bunlar reçeteyle satılır’ diye ruhsat vermişiz. Bu iş uygulamada eczacıya büyük sıkıntılar açar. Kaotik bir ortama yol açarsınız. Bir ilacın bir sürü formu var. Bazı ilaçları reçetesiz yapabiliriz diye düşünüyoruz. Böylece hekimin ve eczacının üzerindeki stresi de azaltmış oluruz. Rakam vermek çok zor ama 8 bin ilacın yüzde 10-15’ini reçetesiz satılabilir hale getirmek istiyoruz.
GÜVENLİK ÖNCELİKLİ:
Burada sorumluluk eczacının olur. Eczacının danışmanlığında satılacak. İyi bir sınıflamayla bu ayrımı yaparsak güzel bir sonuç alacağız. Aralık ayında sektöründe katılacağı bir çalıştay yapacağız. 2017 yılının ilk çeyreğinde bu çalışma tamamlanacak. Bizim için en temel unsur güvenlik. Risk-yarar ve güven analizi yapacağız. Güvenli olanları sıralayacağız.
ECZACI İLAÇ DANIŞMANI OLACAK:
Türkiye’de reçeteyle satılması gereken ilaçlar ne yazık ki reçetesiz satılabiliyor. Reçetesiz de satılabilecek olanlar da reçete diye tutturuyoruz. Burada biz bunları ayırmak istiyoruz. Avrupa’daki gibi net bir şekilde ayıracağız. Eczacının rolünü yeniden tanımlamak gerekiyor. Tedavi edici bir rol üstlenemez. Bunu yapıp eczanın rolünü yeniden tanımladığımız zaman taşlar yerli yerine oturacak. Eczacıya danışman rolünü biçtiğimiz zaman işler çözülecek.”
SABAH